Analiza isplativosti investicija u baterijske spremnike : završni rad - Katičić, Matej (M. Katičić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U vidu poticanja uporabe ekološki prihvatljivijih oblika energije, u elektroenergetski sustav (EES) ulaze obnovljivi izvori energije (OIE). Kao jedno od rješenja u nepredvidivosti i promjenjivosti u proizvodnji OIE nameće se upotreba spremnika energije velikog kapaciteta kao što je baterija. Za vrijeme najvećih opterećenja u sustavu, cijena električne energije je najviša. Kako bi se smanjio ukupan trošak električne energije, za vrijeme male potrošnje (nižih cijena), baterijski energijski spremnik(BES) pohranjuje energiju, te se prazni za vrijeme visokih cijena. Prednost baterijskog spremnika je što je nezavisan izvor napajanja, no troškovi investicija su veliki. Nakon matematičke formulacije modela proučavanog u ovom Završnom radu, uz pomoć programskog jezika Python rješavao se optimizacijski problem koristeći rješavač za optimizacijske probleme Gurobi. Analizom modificiranog Garverovog sustava sa 6 sabirnica bez i sa baterijskim spremnikom dolazi se do zaključka da je isplativo ulagati u baterijski spremnik. Analize su pokazale da scenarij s najmanjom proizvodnjom vjetra daje najveće uštede, dok onaj s najvećom daje najmanje. Unatoč velikim investicijskim troškovima kroz razdoblje od 10 godina, razlika pogonskih troškova slučaja bez i sa baterijskim spremnikom je dovoljno velika da dobijemo uštedu. Budući rad ili nastavak ovog rada bi trebao uključivati i dodavanje novih uloga baterija u elektroenergetski sustav, kao što je rezerva, što se proučavalo u ovom Završnom radu samo teoretski.