Bluetooth frekvencijsko skakanje : završni rad - Jonjić, Ivana (I. Jonjić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Frekvencijski pojasevi koji su ostavljeni za industrijske, medicinske i znanstvene svrhe nazivaju se ISM pojasevi. Oni su slobodni za korištenje, i najpoznatiji od njih je 2,4 GHz frekvencijski pojas. Mikrovalna pećnica, WLAN, Bluetooth samo su neki od uređaja koji rade na području frekvencija 2,4 GHz pojasa. Bluetooth tehnologija je kratkodometna bežična radijska komunikacija za razmjenu podataka, koja radi na rasponu frekvencija od 2,4 GHz - 2,4835 GHz. Prva verzija Bluetooth tehnologije bila je v1.0, a danas posljednja je v4.2. Domet Bluetooth-a danas doseže otprilike 100 metara. Bluetooth uređaji kada žele komunicirati, uspostavljaju mrežu zvanu piconet , gdje jedan uređaj upravlja komunikacijom, te on postaje nadređenim, dok ostali se zovu podređeni. Više piconet mreža tvori scattenret mrežu. Prilikom uspostavljanja mreže, Bluetooth uređaji prolaze kroz određeni broj stanja, pri čemu tijekom komunikacije moraju biti sinkronizirani. Primjena je Bluetootha raznolika, koristi se u većini elektroničkih uređaja koji koriste baterije kao napajanje. Neki od uređaja koji koriste Bluetooth su mobilni telefoni, računala, laptopi, tableti, tipkovnice, miševi, slušalice, u automobilima i još mnoštvo drugih uređaja. Kako je 2,4 GHz slobodan za korištenje, često je napučen korisnica čime dolazi do smetnji između uređaja. Kako bi se smetnje izbjegle, Bluetooth koristi modulacijsku tehniku frekvencijskog skakanja s raspršenim spektrom (FHSS). Raspoloživi raspon od 83,5 MHz se podijeli u 79 kanala, širine 1 MHz. Podatak se u pojedinom kanalu zadrži 625 us, nakon čega skače na drugu frekvenciju. Frekvencije se mijenjaju do 1600 puta u sekundi, čime su male šanse da će doći do smetnje i gubitka podataka. Postupak frekvencijskog skakanja se može simlurati i ispitati programskim alatom MATLAB, gdje je moguće vidjeti utjecaje modulacije i kodiranja podataka, koji prolaze kroz kanal sa šumovima. Simulacijom se uvidjelo da najveći utjecaj na pogreške upravo imaju šumovi.