Upravljanje kamerom u računalnoj igri : diplomski rad - Mesarić, Josip (J. Mesarić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Upravljanje kamerom u računalnim igrama je postupak kojim se temeljem trenutne situacije u igri i akcija igrača u stvarnom vremenu upravlja položajem i parametrima virtualne kamere. Osnovni cilj upravljanja je da igrač u svakom trenutku ima optimalan pogled na scenu u igri, no dinamikom kamere mogu se postići i dramatički efekti vezani uz trenutne događaje u igri. U izradi algoritma za upravljanje kamerom cilj je postići ravnotežu između automatizacije postupka s jedne strane i slobode izražavanja s druge tako da se prilikom samog kreiranja dijelova igre može upravljati efektima kamere, ali da nije potrebno ručno definirati svaki detalj pokreta kamere. Kroz ovaj diplomski rad proširena je igra tipa platformer koja je razvijena za vrijeme diplomskog projekta naprednim sustavom za upravljanje kamerom.