Digitalno upravljivi trofazni strujni izvor : diplomski rad - Grlica, Josip (J. Grlica, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog diplomskog rada proučene su topologije za generiranje sinusnog napon i struje iz istosmjernih izvora korištenjem širinsko-impulsne modulacije i tranzistorskog mosta. Također su proučene i metode regulacije strujnih sinusnih izvora te su razmotrene njihove prednosti i nedostaci. U MATLAB Simulink programskom paketu razvijen je model punog tranzistorskog mosta, filtracije izlaza mosta i mjerenja struje na trošilu za tri faze pomoću Simscape biblioteke te su ostvareni PI i PR regulatori i širinsko-impulsni modulator pomoću standardnih Simulink blokova. Ostvareno je sklopovsko rješenje za jednu fazu djelomično temeljeno na Simulink modelu, a sklopovsko rješenje je podijeljeno na dvije tiskane pločice. Na prvoj tiskanoj pločici nalazi se puni tranzistorski most s upravljačkim sklopovljem i izlazni filtar, a energetski dio galvanski je odvojen od pločice s mikrokontrolerom i mjernim pojačalima. Na drugoj pločici nalaze se konektori za priključivanje STM32F4 Discovery razvojnog sustava, referentni izvor za analogno-digitalni pretvornik i pojačala za mjerenje struje i napona na teretu. Za razvojni sustav ostvarena je programska podrška za regulaciju struje na izlazu mosta, gdje se za regulaciju koristi proporcionalno-rezonantni regulator. Prikazani su rezultati dobiveni ekperimentalnom verifikacijom sklopovlja u laboratorijskim uvjetima.