Sustav za praćenje objekata u video sekvencama : završni rad - Jurić, Andrej (A. Jurić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Praćenje objekata zahtjevna je, ali brzo razvijajuća grana računalne znanosti koja svoju povijest temelji na svega 40-ak godina aktivnog istraživanja. Kao rezultat, nekoć nazamisliva tehnologija danas se svakodnevno koristi u uređajima i sustavima diljem svijeta. Popularni algoritmi detekcije i praćenja objekata danas uključuju histograme boja, oduzimanje pozadine, optički tok, te varijacije MeanShift algoritma. MeanShift algoritam jest algoritam pronalaska mjesta najveće gustoće unutar nakupine točaka u d-dimenzionalnom vektorskom prostoru. Kao takav MeanShift algoritam svoje mjesto pronalazi u praćenju objekata gdje postupno iterirajući kroz sliku kao 2-dimenzionalni vektorski prostor algoritam pronalazi ciljani objekt.