Efikasnost oklapanja HSD konektora : diplomski rad - Jurgec, Nikola (N. Jurgec, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Uz elektroničke sustave koji postaju sve složeniji elektromagnetska kompatibilnost (EMC) uređaja postaje sve važnija. Štit je metalna prepreka koja se nalazi između dvije regije prostora zbog kontrole širenja elektromagnetskog polja iz jedne regije na drugu. Oklapanje uređaja štitom je nužno da se spriječi stvaranje elektromagnetskih smetnji koje bi mogle ometati rad elektroničkih uređaja u okolini. Oklapanje također štiti uređaj od elektromagnetske interferencije (EMI). Najbolji način za dokazivanje učinkovitosti štita je mjerenje utjecaja štita na propagaciju elektromagnetskog polja kroz oklop. Međutim praktične metode testiranja efektivnosti oklopa uređaja nisu uvijek očite i često ne mogu biti jedinstveno definirane zbog višestrukih mogućnosti primjene testiranog uređaja. Industrija koja proučava elektromagnetsku kompatibilnost je razvila veliki broj mjernih metoda i postupaka, hardverskih dizajna, teorijskih opisa i standardiziranih testova za predviđanje efektivnosti štita. Najučestaliji i najkorišteniji pokazatelj kvalitete štita je parametar prijenosne impedancije, ali za korisnu primjenu parametra prijenosne impedancije kao što su optimizacija elektromagnetske kvalitete oklopa testiranog uređaja ili mjernog postava, mjereni parametar je potrebno najprije izračunati. U ovom radu je numeričkom metodom izračunat parametar prijenosne impedancije, a rezultati su potvrđeni s mjerenjima.