Koder slike utemeljen na diskretnoj kosinusnoj transformaciji : završni rad - Jurec, Filip (F. Jurec, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Vremensko-frekvencijska analiza vrlo je važna pri obradi svih vrsta signala u svijetu digitalne tehnologije. U obradi slike koristi se u algoritmima diskretne kosinusne ili Fourierove transformacije. Diskretna kosinusna transformacija (DCT) iznenađujuće dobro funkcionira u kompresiji slike, te se koristi u algoritmu za pretvorbu slike u JPEG format. JPEG je najrašireniji format za prikaz digitalnih slika zahvaljujući svojoj odličnoj učinkovitosti pri sažimanju memorijskog prostora potrebnog za pohranu slike uz očuvanje kvalitete slike na adekvatnoj razini. Implementacija programskog rješenja potvrdila je odlična svojstva ove transformacije i dokazala njezinu važnost u obradi slike.