Modeli za predviđanje ponašanja korisnika digitalne igre i odluka o plaćanju dodatnog sadržaja temeljeni na strojnom učenju : diplomski rad - Jurčić, Filip (F. Jurčić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Glavni cilj ovog rada je bio generiranje modela strojnog učenja za predviđanje odluke o plaćanju dodatnog sadražaja temeljenu na njihovom ponašanju u besplatnoj interaktivnoj storytelling igri koja je dostupna na tržištu. Objašnjena je motivacija za ovakvu vrstu istraživanja uz primjere sličnih istraživanja s rezultatima i zaključcima. Prikazan je problem pohrane i obrade ogromne količine podataka i odabrane su tehnologije i alati za rješavanje tog problema u sklopu ovog rada. Podaci o korisnicima koji su obavaili barem jednu uplatu su dodatno analizirani za određivanje vremena koje je proteklo od prve instalacije igre do kupnje (apsolutno) i vremena za kojeg je korisnik zapravo igrao igru (relativno) s grafovima za analizu distribucije korisnika. Ključni koncepti i ideja koja stoji iza machine learninga su objašnjeni s podjelom u kategorije (s nadzorom, bez nadzora) s kratkim objašnjenjem najpoznatijih algoritama za svaku kategoriju. Dan je uvod u korištenje WEKA alata, koji se koristio za klasifikaciju korsinika uz pomoć algoritama strojnog učenja. Prikazana je metoda odabira podskupa korisnika kao ulaz u algoritnme strojnog učenja u svrhu klasifikacije sa svim značajkama koje su izračunate za svakog korisnika u podskupu. Na kraju su ukratko prikazani korišteni algoritmi s detaljnim prikazom rezultata za svaki od njih.