Mjerenje momenta na kotaču vozila : završni rad - Jerković, Nediljko (N. Jerković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Gibanje vozila ne bi bilo moguće da nema motora, motor je mehanički stroj koji stvara moment koji uzrokuje gibanje vozila. Mnoštvom mehaničkih dijelova kao što su spojka, diferencijal, mjenjač, te na kraju kotač omogućuju da se vozilo giba, odnosno da se moment prenese od motora do kotača. Kako bi se taj moment mogao mjeriti na kotaču je potrebno postaviti mjerač momenta, čiji se rad temelji na radu tenzometara, elektrootporničkih elemenata koji mijenjaju svoj otpor kada su izloženi djelovanju neke sile, te na temelju toga se može proračunati vrijednost sile, odnosno momenta. Ugradnja mjerača momenta dovodi do male nelinearnosti kod automobila zbog toga što se na jednom kotaču postavlja senzor koji ga proširuje te stvara veći moment tromosti. Mjerenja su pokazala da unatoč smetnjama uvjeti koji su bili propisani specifikacijama su ispunjeni, odnosno masa vozila gotovo je identična masi vozila koja je izmjerena, te snaga koju razvija motor ne prelazi snagu iz specifikacija.