Upravljanje obrnutim njihalom zasnovanim na načelu inercijalne sile : završni rad - Jakić, Grgo (G. Jakić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu se razmatra razvoj mehatroničkog sustava obrnutog njihala sa inercijskim diskom na čiju os rotacije je spojen aktuator koji generiranim momentom stabilizira sustav. Sustav je dizajniran u CAD alatu Solidworks te preko alata Simscape Multibody uvezen u Matlab Simulink. Pomoću ispravnog matematičkog modela u Malabu je izračunata matrica pojačanja za linearni kvadratični regulator (LQR) te u Simulinku složen valjani model. Kvaliteta sustava upravljanja provjerena je simulacijsku unutar Matlab/Simulink okruženja.