Automatsko konfiguriranje virtualne komutacijske mreže telekomunikacijskog sustava u računalnom oblaku : diplomski rad - Jarnjak, Lovro (L. Jarnjak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Postupak virtualizacije, te prelaska svijeta telekomunikacija na računarstvo u oblaku, rezultirali su kompleksnim rješenjima postavljanja sustava nužnih za rad mreže. U svrhu otklanjanja ljudskih pogrešaka, te smanjenja vremena konfiguracije, koristi se automatizacija. Tema ovog diplomskog rada je razvoj rješenja za automatizaciju postupka konfiguracije virtualnih mreža i drugih entiteta u HDS (eng. Hyperscale Datacenter System) sustavu jezgre telekomunikacijskih mreža najnovije generacije. Osmišljeno, te razvijeno rješenje dio je većeg postupka postavljanja čitavog sustava koji osigurava rad mreže svakog od teleoperatera koji se odluče za tu infrastrukturu. Cilj automatskog postupka konfiguracije mreže jest otklanjanje ljudskih pogrešaka, te drastično ubrzanje postojećeg rješenja, na korisniku shvatljiv i prilagodljiv način. U svrhu razvoja rješenja korišten je programski jezik Python verzije 2.7, operacijski sustav Linux, protokol HTTP, te formati JSON i CSV.