Integracija uređaja Interneta stvari u sustav za nadzor i upravljanje putem protokola MQTT : diplomski rad - Jumić, Juraj (J. Jumić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan je postupak integracije i postavljanja svih segmenata protokola MQTT u sustav za nadzor i upravljanje. Objašnjene su sve komponente navedenog sustava kao i načini komunikacije između njih. Koristeći upute i priloženu literaturu, korisnik može započeti s izgradnjom vlastitog sustava koji nadzire temperaturu i vlagu u prostoriji. Istražene su prednosti i mane svakog djela sustava. Razvijen praktični primjer zahtijevao je znanje i primjenu svakog navedenog protokola, a omogućuje regulaciju ventilatora ovisno o izmjerenim vrijednostima temperature i vlažnosti zraka s mogućim ručnim prilagodbama rubnih vrijednosti. Rezultat primjera pokazuje s jedne strane jednostavnost ugradnje i primjene novih protokola Interneta stvari, PLC uređaja i sustava SCADA, ali i kompleksnost prilagodbe za ostvarivanje jednostavnih funkcija kao što su mjerenje temperature i vlage.