Projektiranje i karakterizacija naponski kontroliranog oscilatora u tehnologiji bipolarnog tranzistora s horizontalnim tokom struje : diplomski rad - Ivić, Katja (K. Ivić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Oscilatori se koriste u mnogim radiokomunikacijskim sustavima kao što je primjerice heterodinski radio-frekvencijski prijamnik. Za radiokomunikacije, potrebno je dizajnirati naponski kontroliran oscilator kako bi se jednostavno mogla namještati frekvencija promjenom napona. Najvažniji parametri oscilatora su frekvencija osciliranja, snaga osciliranja i fazni šum. U fazni šum može ući koristan signal male snage te ga neće biti moguće testirati. Kako bi se izbjegli gubitci uslijed međuinduktiviteta, pasivne komponente se dodaju izvan čipa. U simulacijama se velika pažnja obraća na tranzijentnu analizu i analizu šuma. Za mjerenje čipa koristi se signalni analizator i analizator parametara. Frekvencija se namješta sa iznosom kapaciteta i induktiviteta.