Modeliranje kompleksnih sustava izvan ravnoteže s primjenom u financijama : diplomski rad - Merćep, Andro (A. Merćep, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Klasične financije uvelike se oslanjaju na ravnotežni model financijskih tržišta koji nije opravdan u svim tržišnim prilikama. U radu je predložen jednostavan diskretan model neravnotežnog tržišta uz dinamiku modela temeljenu na Markovljevim lancima.