Aplikacija za razmjenu poruka temeljenu na standardu JMS : završni rad - Ivčec, Antonio (A. Ivčec, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Standard JMS (engl. Java Message Service) je industrijski standard za komunikaciju labavo povezanih softverskih komponenti koji pruža komunikaciju preko dva modela. To su model komunikacije porukama između krajnjih klijenata te model objavi-pretplati. API propisan od JMS-a omogućuje aplikacijama stvaranje, slanje, primanje te čitanje JMS poruka. JMS verzije 2.0 pristigle 2013., zadržava sve funkcionalnosti i sučelja koja JMS originalno propisuje, no uvodi i neke novitete koji olakšavaju i poboljšavaju postojeću JMS uslugu. Tako je novi API puno sažetiji i jednostavniji za korištenje i usklađen sa novitetima koji su pristigli u programski jezik Java.