Zaštita kontrolnih puteva u virtualnim programski upravljanim mrežama : diplomski rad - Ivanković, Borna (B. Ivanković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Programski upravljane mreže nastoje riješiti probleme i nedostatke tradicionalnih komunikacijskih mreža. Virtualizacija programski upravljanih mreža je dodatan korak prema njihovoj većoj zastupljenosti i povećanju njihovih mogućnosti. Za rad takvih mreža iznimno je bitno da njihove komponente mogu međusobno razmjenjivati kontrolne poruke, zbog čega je zaštita te komunikacije tema ovog rada. U radu su opisani osnovni koncepti programski upravljanih mreža i njihove virtualizacije. Opisana je i specifikacija OpenFlow te grupe fast failover pomoću kojih se mogu zaštititi kontrolni putevi virtualnih programski upravljanih mreža. Predstavljena je uspostava prototipa virtualnih programski upravljanih mreža te je demonstrirana zaštita njihovih kontrolnih puteva upotrebom OpenFlow grupa fast failover.