Modul upravljačkog uređaja OpenDaylight za upravljanje politikama prosljeđivanja podataka : završni rad - Ivanković, Borna (B. Ivanković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Uska grla tradicionalnih računalnih mreža odavno su poznata, ali konkretna rješenja za njih još uvijek ne postoje. Programski upravljane mreže predstavljaju jedan mogući pristup njihovom rješavanju i omogućiti će daljnji napredak usluga koje se zasnivaju na računalnim mrežama. Najpopularniji projekt koji nudi gotove komponente za programski upravljane mreže jest OpenDaylight. U ovom radu opisana je arhitektura upravljačkog uređaja OpenDylight, kao i principi razvoja novih modula koji bi proširili njegovu funkcionalnost. Također, predstavljen je cjelokupan proces oblikovanja i razvoja modula za taj uređaj, od pripreme okoline, preko oblikovanja u jeziku YANG, do programske izvedbe. Za potrebe rada, u jeziku Java implementiran je modul za upravljanje politikama prosljeđivanja, koji omogućuje definiciju rute prosljeđivanja paketa ili njihovo odbacivanje, te je demonstrirana njegova primjena na simuliranu mrežu.