Sustav upravljanja i nadzora kotla u brodovima : diplomski rad - Ivanišević, Josip (J. Ivanišević, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Prikazana je izvedba sustava za grijanje vode na brodu gdje je gorionik kotla glavni grijači element, a ispušni plinovi glavnog i pomoćnog motora sredstvo kojim se voda u sustavu može dogrijavati. Usmjeravanje ispušnih plinova se vrši klapnama, a svaki motor posjeduje po dvije. U sustavu grijanja vode se još nalaze i dvije cirkulacijske pumpe koje moraju osiguravati protok vode. Tlak kao veličina koja može utjecati kao poremećaj u procesu grijanja vode se također kontrolira. U radu je razvijen sustav upravljanja i nadzora koji omogućuje siguran rad kotla te ostalih potrebnih uređaja u cilju grijanja vode bez potrebnog stalnog asistiranja i nadzora od strane članova posade u njegovu radu. Upravljanje i nadzor ostvaren je pomoću programabilnog logičkog kontrolera. Razvijeno je i sučelje preko kojeg članovi posade imaju mogućnost interakcije sa sustavom upravljanja i nadzora.