Sustav za mjerenje kapaciteta LiFePO4 baterija : diplomski rad - Ivaniš, Tomislav (T. Ivaniš, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu opisana je simulacija i projektiranje standardnih pasivnih, a zatim i aktivnih komponenti sinkronog silaznog učinskog pretvarača koji će puniti ili prazniti bateriju zadanom referentnom strujom. Odabrani su hladnjaci za sve tranzistorske komponente te je dan raspon vrijednosti potrebnog teretnog otpornika. Zatim je pretvarač s baterijom matematički modeliran u prostoru stanja, nakon čega je izvršeno usrednjivanje modela. Iz usrednjenog modela je dobivena prijenosna funkcija po struji baterije. Metodom postavljanja polova dobiveni su parametri regulatora te se zatim tako dobiveni regulator diskretizirao. Usporedno sa simulacijom projektiran je i elektronički podsustav za pojačavanje signala, optičko odvajanje sustava te mjerenje veličina potrebnih za upravljanje. Za sustav je izrađena električna shema, te je iz nje projektirana i izrađena tiskana pločica. Predviđene elektroničke komponente su zatim montirane i zalemljene. Za mikroračunalni ugradbeni sustav napisan je program za upravljanje sustavom. U mikroračunalo je najprije učitan program punilac te zatim i program za upravljanje sustavom punjenja i pražnjenja baterije. Sustav je na kraju uspješno testiran na promjenu reference struje, pri čemu su vremena prijelaznih pojava zadovoljavajuća za korištenje ili daljnja testiranja.