Prodaja i razmjena sredstava u kontekstu Interneta stvari : diplomski rad - Ivandić, Mislav (M. Ivandić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Porastom broja resursa u Internetu stvari prirodno se javila potreba za burzama radi razmjene i prodaje pristupa resursima. Burze današnjice većinom su centralizirane i nose velik sigurnosni rizik. U sklopu ovog rada opisana je i implementirana web aplikacija za decentraliziranu zamjenu tokena ERC20 standarda na blok-lanac mreži Ethereum, zajedno sa svojim pozadinskim servisom i pametnim ugovorima Ethereum. Vlasnik IoT stvari može stvoriti novi ERC20 token, proizvesti neograničen broj novih tokena koji predstavljaju pristup njegovom IoT uređaju, i potom ih zamijeniti za neki drugi token bez posrednika. Opisane su prednosti i nedostaci decentraliziranog pristupa i mogući smjerovi za daljni razvoj.