Analiza molekularnog potpisa tumora uz pomoć strojnog učenja : završni rad - Jukić, Josip (J. Jukić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U uvodnim poglavljima izložena je motivacija problema. Kratko su opisani biološki koncepti čije je poznavanje važno u kasnijim fazama. Glavna tema rada je razvoj generičkog klasifikatora. Naglasak se stavlja na mogućnost određivanja tipova i podtipova tumorskih stanica. U inkrementalnom postupku razvoja koristi se algoritam stroja potpornih vektora (SVM). Prikazan je način optimizacije parametara SVM-a uz pomoć genetskog algoritma. Opisana je implementirana paralelizacija posla pri učenju. Izgrađeni klasifikator ispitan je na različitim vrstama skupova podataka. Ukratko su opisane strategije višerazredne klasifikacije. Predstavljen je način procjene vjerojatnosti pripadnosti uzoraka pojedinim razredima klasifikacije u vidu Plattovog skaliranja. Izloženi su rezultati i uspješnost konačnog modela.