Izrada programskog sučelja za dijagnostiku oštećenja kod kotrljajućih ležajeva : diplomski rad - Jukić, Filip (F. Jukić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Mjerenje i analiza vibracija korisni su i učinkoviti alati za utvrđivanje različitih oštećenja mehaničkih sustava kao što je kotrljajući kuglični ležaj. Prilikom oštećenja, u ležaju se na specifičnim frekvencijama mogu uočiti nepravilnosti. Te karakteristične frekvencije računaju se iz dimenzija ležaja i brzine vrtnje te predstavljaju četiri tipa oštećanja: oštećenje unutarnje staze, oštećenje vanjske staze, oštećenje kotrljajućeg elementa i oštećenje separatora. Simulacija svih prethodno navedenih oštećenja napravljena je u LabVIEW 2015. Za mjerenje realnih vibracija u laboratoriju potrebna je sljedeća oprema: kotrljajući kuglični ležajevi, akcelerometar, akvizicijska kartica, komunikacijski modul, model rotacijskog stroja i računalo. Na toj opremi izvršeno je ukupno devet mjerenja u tri radne točke (500, 1000 i 1500 o/min) na ispravnom te dva oštećena kotrljajuća kuglična ležaja (s oštećenjem kuglice i bez separatora). Vibracijski signali su nakon snimanja analizirani u LabVIEW 2015 na način da je frekvencijskim spektrima vibracijske brzine i ubrzanja ispravnog kotrljajućeg kugličnog ležaja u svim radnim točkama izgenerirana spektralna maska. Ta maska, u usporedbi s frekvencijskim spektrima ispitivanih ležajeva, predstavlja referentni spektar. Ukoliko je frekvencijski spektar vibracijske brzine ili ubrzanja ispitivanog ležaja izašao izvan okvira referentne maske, to je alarm da se u ispitivanom kotrljajućem kugličnom ležaju pojavilo oštećenje.