Modeli strojnog učenja za prepoznavanje sarkazma u korisničkim komentarima : završni rad - Ilakovac, Mihovil (M. Ilakovac, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Jedan od teških problema je zaključiti iz podataka nešto što zapravo nije tamo. Takav problem je problem prepoznavanja sarkazma unutar teksta. Sarkazam je govorna figura u kojoj osoba govori nešto suprotno od onoga što stvarno misli. Stvarali smo vlastiti skup podataka i razvili tipologiju sarkazma kako bismo što točnije označili dobivene podatke. Morali smo odustati od stvaranja vlastitog skupa podataka zbog krivo procjene potrebnog vremena za označavanje. Koristili smo Stanfordov skup podataka SARC koji sadrži samo-označene podatke s Reddita. Problem prepoznavanja sarkazma smo odlučili riješiti korištenjem strojnog učenja. Odabrali smo tri modela: stroj potpornih vektora, logistička regresija i slučajne šume. Ostvarili smo rezultate koji su bolji od osnovnog modela, ali ima još prostora za napredak.