Kodiranje videosekvenci nastalih analiziranjem s proredom uporabom kodera HEVC : diplomski rad - Hunjek, Dino (D. Hunjek, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Nova generacija kodera videosignala utemeljena na postupku kodiranja HEVC (High-Efficiency Video Coding) omogućava vrlo visoke stupnjeve kompresije uz zadovoljavajuću kvalitetu slike. Koder HEVC je prilagođen kodiranju videosignala koji je nastao progresivnim analiziranjem iako omogućava i kodiranje videa nastalog analiziranjem s proredom gdje se slika dijeli na dvije poluslike. U ovome radu ispitane zu značajke kodera HEVC pri kodiranju formata HDTV (High Definition Television) 1080i koji ima frekvenciju izmjene poluslika 50/60 Hz. U radu su definirani formati signala HDTV i objašnjena je razlika između analiziranja s proredom i progresivnog analiziranja. Temeljne značajke postupka kodiranja HEVC su detaljno opisane, kao i novi alati u odnosu na prethodnu generaciju kodera (H.264/AVC). Analizirani su elementi kodera koji nisu dobro prilagođeni kodiranju videosignala nastalog analiziranjem s proredom. Ispitani su utjecaji kodiranja HEVC na kvalitetu slike za ispitne sekvence 1080i HDTV (Mobile Calendar, Stockholm). Usporedbom analiziranja slike s proredom H.264/AVC i HEVC norme, korištenjem optimalnih postavki kodera za 1080i formati jednake brzine prijenosa, utvrđeno je da stariji, H.264/AVC koder, pokazuje bolje rezultate.