Kriptovalute i izgradnja početne ponude digitalnih kovanica : diplomski rad - Hrga, Alen (A. Hrga, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Kriptovalute su vrsta digitalne imovine zasnovane na tehnologiji raspodijeljenih knjiga, a nude transparentnu glavnu knjigu transakcija koju se ne može ažurirati niti mijenjati. Pametni ugovori su dijelovi koda pisani u Turing-potpunom jeziku i izvršavaju se na čvorovima koji održavaju blok-lanac. Ovakva vrsta fleksibilnosti je rezultirala kreiranjem različitih vrsta digitalne imovine, poput ERC20 tokena, koji se koriste u novoj vrsti grupnog financiranja - ICO. Ovaj rad predstavlja tehnički pregled platformi kriptovaluta te implementira potrebne mehanizme crowdsale-a. Implementirani crowdsale pametni ugovor sadrži najsloženije i najčešće korištene mehanizme u ICO-ima.