Preslikavanje sjene : završni rad - Ivankov, Anteo (A. Ivankov, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj završni rad obrađuje temu preslikavanja sjene. S obzirom da je svjetlost usko povezana sa sjenama, prvi dio rada je iz tog razloga posvećen izvorima svjetlosti te osvjetljenju. U njemu je opisan jedan od načina modeliranja osvjetljenja. Dan je pregled matematičkih formula pomoću kojih se računa osvjetljenje u pojedinoj točki scene te je prikazana jedna moguća implementacija takvog modela osvjetljenja. Drugi dio rada opisuje dvije različite metode za iscrtavanje sjene: metodu teksture sjena i metodu bacanja zrake. U njemu su izložene osnovne ideje tih dviju metoda, nedostatci i prednosti tih metoda i njihove programske implementacije