Dinamička kontrola kvalitete usluge u programski upravljanim mrežama : diplomski rad - Jozić, Josip (J. Jozić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Programsko upravljanje mrežama je paradigm koja uvodi drugačiji pristup nadzora mreže u usporedbi s tradicionalnim IP mrežama. U SDN-u, mrežom upravlja središnji element zvan kontroler. Kontrolna i podatkovna ravnina su odvojene, tako da mrežni uređaju postaju jednostavni uređaji za prosljeđivanje paketa dok se kontrolna logika provodi u kotnroleru. Preko otvorenih sučelja, tzv. southbound sučelja za komunikaciju mrežnih uređaja i kontrolera, te tzv. northbound sučelja između kontorlera i aplikacija, SDN omogućuje programibilnost mreže vanjskim aplikacijama. Kako bi se ostvarila SDN načela, u ovom radu koristio se Ciscov APIC-EM kontroler. Preko northbound REST API-ja, kontroler omogućuje pokretanje različitih SDN aplikacija i donosi mnoge prednosti (pruža jedinstvenu točku za kontrolu mreže i široku automatizaciju, pretvara poslovne namjere u dinamičnu konfiguraciju mreže i štedi vrijeme, resurse i troškove). APIC-EM ima sedam ugrađenih aplikacija: Device inventory, Host inventory, Topology, IWAN, Path Trace, Network plug and play and EasyQoS. EasyQoS aplikacija koriste se za definiranje i upravljanje kvalitetom usluge u nadziranoj mreži. Nakon što korisnik prepozna skup mrežnih uređaja koji će provoditi QoS politiku (opseg pravila), potrebno je odrediti pravila koja određuju prioritet prometa (QoS politika) te naposljetku pridružiti politiku određenom skupu uređaja. Tako se postiže statički QoS. Za dinamički QoS, koji se uglavnom koristi u glasovnim i video aplikacijama, kontroler prima API zahtjev za specifični tok za dva krajnja uređaja, npr. dva IP telefona. Zahtjev može biti poslan s Cisco Unified Communications Manager-a kada je glasovni/video poziv uspostavljen, odnosno prekinut. Kada je zahtjev pri uspostavi poziva primljen, kontroler postavlja specifičnu policy-mapu na sučelje na koje je telefon spojen, koja sadrži pristupnu listu s odgovarajućim instrukcijama, sve do trenutka kad se pošalje signal za prekid poziva.