Mjerenje brzine internetske veze primjenom programskog sučelja Navigation Timing : diplomski rad - Hrastinski, Ivan (I. Hrastinski, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada je analiza iskoristivosti Navigation Timing API biblioteke u svrhu mjerenja brzine internetske veze. U radu su detaljno analizirane mogućnosti koje pruža Navigation Timing API, te se pomoću istih pokuša prikazati opća slika brzine dohvata web stranice. Pošto primarna namjena Navigation Timing API-a je pružanje informacije o samom dohvatu stranice, a ne mjerenje brzine internetske veze, na nekoliko se načina pokušalo dobiti sustav za mjerenje brzine, uz najmanja odstupanja od stvarne brzine. Za svaki od tih načina su navedene prednosti i nedostaci. Na kraju je predstavljen prototip koji se sastoji od poslužiteljskog i aplikacijskog dijela te koristi informacije dobivene iz Navigation Timing API-a kako bi se korisniku prikazale njemu relevantne i razumljive informacije vezane uz dohvat internetske stranice.