Postupak za ocjenu kvalitete slike utemeljen na reduciranom skupu značajki slike : diplomski rad - Jeleč, Igor (I. Jeleč, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisano šest postojećih objektivnih mjera temeljenih na razlici između ulazne i izlazne slike. Proučen je statistički model prirodne scene u području koeficijenata valićne transformacije. Detektirane su promjene u marginalnoj razdiobi valićnih koeficijenata za pojedine vrste izobličenja. Implementirana je RRWQM objektivna mjera temeljena na izlučivanju značajki ulazne i izlazne slike korištenjem usmjerene piramidalne valićne transformacije. RRWQM mjera i ostale spomenute objektivne mjere ispitane su na svim slikama baze LIVE te je ispitana korelacija sa subjektivnim ocjenama. U sklopu rada ostvarena je i programska implementacija koja omogućuje usporedbu RRWQM mjere s ostalih šest objektivnih mjera.