Sustav za određivanje poze osoba u slikama : diplomski rad - Čačković, Karlo (K. Čačković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog diplomskog rada je ostvariti sustav za određivanje poza osoba u slikama. Kao inspiracija za izradu ovog sustava korišteno je kompleksnije rješenje ovog problema dok je u okviru diplomskog rada implementirana jedna jednostavnija varijanta. U ostvarivanju ovog rješenja koristi se oduzimanje pozadine u svrhu dobivanja siluete čovjeka. Zatim se iz te siluete postupkom skeletonizacije dobiva kostur na temelju kojeg se računaju ključne točke. Te ključne točke predstavljaju potencijalne položaje zglobova tijela koji se postupkom modificiranog lokalnog pretraživanja klasificiraju. Tako klasificirani zglobovi čine konfiguraciju koja reprezentira pozu čovjeka. Sustav je pokazao relativno dobre rezultate u određivanju poze, iako se ponekad događa zaglavljenje u lokalnom optimumu koji je nemoguće potpuno izbjeći ovakvim načinom pretraživanja. Poboljšanje je moguće tražiti u drugačijoj metodi pretraživanja.