Programska potpora za jednostavnu interakciju čovjek - robot : diplomski rad - Horvat, Sara (S. Horvat, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Učenje programiranja ne mora biti mukotrpno i dosadno. Dokaz tome su LEGO Mindstorms roboti. Oni se grade od lego kockica, uz dodatke poput motora i senzora koji se kontroliraju pomoću jednostavnog programabilnog uređaja. Standardni LEGO-ov programski jezik koji služi za njihovo programiranje sadrži razumljive blokove čijim nizanjem se stvara programski kôd. Najnovija i tehnološki najrazvijenija generacija LEGO Mindstorms robota je EV3. Njegov programabilni uređaj radi na Linuxu koji je otvorenoga koda. To je omogućilo razvitak mnogih firmware softvera koji omogućavaju programiranje robota u mnogim programskim jezicima. Stoga je programiranje EV3 robota moguće jednako dobro i u grafičkom i u tekstualnom programskom jeziku. Koji jezik ćemo izabrati ovisi o vrsti problema koji želimo riješiti, o mogućnostima koje nudi sami programski jezik te o našoj privrženosti i znanju pojedinog jezika. U radu su posebno uspoređeni EV3-G programski jezik i Python te je demonstrirano njihovo korištenje na problemu praćenja linije.