Projektiranje sustava upravljanja samostabilizajućim urbanim vozilom na dva kotača : diplomski rad - Gulin, Ivan (I. Gulin, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu pokušali smo projektirati sustav za urbano vozilo na dva kotača koja ima zahtjeve za samostabilizacijom. Ključna ideja je neutralizirati vanjske okretne momente koji se primjenjuju na vozilu pomoću dva žiroskopa koja proizvode suprotni okretni moment. U ovom radu žiroskopi predstavljamo kao aktuatore a ne kao senzore. Prilikom primjene momenta radi rotacije žiroskopa čiji se disk vrti, tada žiroskop stvara precesiju te na taj način stvara moment koji je ortogonalan i za okretni moment i za os okretanja. Ovaj fenomen je poznat je kao žiroskopska precesija. Ukoliko se vozilo ne nalazi u ravnotežnom položaju žiroskopi bi trebali stvoriti dovoljno momenta da vozilo vrate u ravnotežni položaj.