Matematički model nastupa agregegatora aktivnih potrošača na tržištima električne energije : završni rad - Gulin, Ante (A. Gulin, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Svakim danom sve veći broj korisnika koji su bili pasivni potrošači postaju aktivni, te reguliraju svoju potrošnju. Zbog mogućnosti prilagođavanja potrošnje, agregator im prodaje električnu energiju po cijeni koja varira između visoke i niske tarife. Rad je modelirao nastupanje agregatora na tržištu električne energije na dan unaprijed tržištu. Potrošači imaju ugrađene baterijske spremnike, te su provedene simulacije nakon kojih se uspoređivao profit kućanstava te zarada agregatora.