Financijska prava u prijenosnoj mreži : diplomski rad - Gržanić, Mirna (M. Gržanić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Financijska prava prijenosa se upotrebljavaju kako bi se sudionici na tržištu ogradili od zagušenja u prijenosnoj mreži. Kada postoji zagušenje u mreži, nodalne cijene se razlikuju u sustavu. Financijskim pravima može se trgovati putem aukcija ili bilateralnim ugovorima. Ukoliko sudionici na tržištu pametno trguju, mogu ostvariti i veću zaradu. Spremnici energije zaraĎuju spremajući energiju kada je potrošnja u sustavu mala, a cijena niska te prazneći se kada je potrošnja u sustavu velika, a cijena visoka. Mogu ostvarivati zaradu i kao pasivni elementi za koje su definirana financijska prava pohrane električne energije. Kada doĎe do zagušenja u mreži, operator sustava prikupi višak koji se kasnije dodjeljuje sudionicima na tržištu koji posjeduju financijska prava prijenosa i pohrane električne energije