Adaptivni sustav za generiranje preporuka iz domene putovanja : diplomski rad - Hlobik, Marija (M. Hlobik, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog rada proučeni su modeli preporučiteljskih sustava i njihovi principi rada. Razvijen je vlastiti sustav za generiranje preporuka pri planiranju putovanja. Uz pomoć javno dostupnih aplikacijskih programskih sučelja izgrađen je set podataka o gradovima za planiranje putovanja, smještajnim jedinicama i dostupnim avionskim letovima do pojedinog grada. Proučeni su načini prevladavanja problema nepoznavanja korisnikovih interesa i implementiran je vlastiti način rješavanja problema nepoznavanja korisnikovih interesa. Jedno od rješenja je prikupljanje inicijalnih podataka o korisniku preko aplikacijskog programskog sučelja Facebook društvene mreže te izgradnja korisničkog profila. Izrađena je prikladna web-aplikacija koja demonstrira rad sustava. Dodatno, za evaluaciju kvalitete preporučiteljskih sustava i poboljšanje budućih preporuka za korisnika, implementiran je i modul za ocjenjivanje preporuka pojedinog preporučiteljskog sustava.