Mjerenje performansi protokola IPsec na sustavu IMUNES : završni rad - Grgurić, Domagoj (D. Grgurić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U svrhu zaštite podataka na mrežnom sloju referentnog OSI modela koristi se protokol IPsec. Protokol IPsec osigurava osnovne sigurnosne zahtjeve: autentičnost, tajnost i cjelovitost. Protokol IPsec može biti konfiguriran u tunelskom ili transportnom načinu rada. Transportnim načinom štiti se samo polje podataka IP-datagrama dok se tunelskim načinom rada štiti cijeli IP-datagram. Protokol IPsec implementiran je programskim paketom strongSwan na sustavu IMUNES. Ostali konfiguracijski parametri su: algoritam šifriranja, algoritam računanja sažetka i modulo prime groups. Programskim ostvarenjem kreiranja različitih konfiguracija protokola IPsec na sustavu IMUNES na operacijskim sustavima Linux i FreeBSD dobili smo očekivane rezultate. Povećanjem veličine paketa raste i vrijeme prolaska paketa kroz mrežu. Postoje i razlike u pojedinim konfiguracijama protokola IPsec koje za velike pakete daju velika vremenska odstupanja. Skripte za konfiguraciju protokola IPsec na sustavu IMUNES dostupne su korisniku i jednostavnim korištenjem ostvaruje zaštićenu mrežu ili generaciju različitih testnih topologija zaštićenih protokolom IPsec.