Primjena termalne analize (Differential Scanning Calorimetry-DSC) na uzorke čistog polimera Poly(ethylene terephthalate) (PET) i PET nanokompozita : završni rad - Grgat, Ante (A. Grgat, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Organsko-anorganski hibridni materijali nova su vrsta nanostruktuiranih materijala koji ujedinjuju svojstva obiju faza od kojih se sastoje. Hibridni materijali s polimernom matricom mogu se nazvati i nanokompozitima kod kojih punilo nastaje unutar matrice, što omogućuje mnogo bolji doticaj među fazama. Polietilen tereftalat (PET) nanokompoziti dopirani ugljikovim nanočesticama pripremljeni su uz pomoć ekstrudera kako bi stvorili nanokompozit otporniji na zračenje. Provedena je studija, korištenjem diferencijalnog pretraživanja kalorimetrije (DSC), o strukturalnim promjenama nanokompozita izloženog protonskom zračenju. Pokazano je kako kompozitni materijali koji u sebi sadrže mali udio nanočestica grafena i nanodijamanta, pokazuju bolju strukturalnu stabilnost pri izlaganju radijaciji od čistog polietilen tereftalata. Nanopunila, naročito nanografen zaslužni su za stabilizaciju amorfne faze i povećane kristalnosti očuvajući pritom svojstva polimerne matrice izložene radijaciji.