Pregled i prijedlog inovativnih decentraliziranih poslovnih modela unutar elektroenergetskog sustava : završni rad - Gregov, Teo (T. Gregov, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad je ukratko opisao tehnološki okvir unutar kojeg se razvijaju inovativne tvrtke identificirane kao razvijači decentraliziranosti EES-a. Glavni dio fokusira se na istraživanje poslovnih modela tih tvrtki, te definiranje njihovih elemenata. Detaljnije su analizirane pet odabranih tvrtki, odnosno njihovi projekti i proizvodi. Opisani su inovativni koncepti kojima te tvrtke planiraju zauzeti svoje mjesto na tržištu. Na temelju znanja stečenog pri analizi tvrtki, predložen je pilot-projekt za hrvatske prilike. Pilot-projekt bi, ako bude realiziran, pridonio većoj decentraliziranosti proizvodnih kapaciteta električne energije, prije svega koristeći FN tehnologiju. Također, sadržavajući elemente digitalne društvene mreže, projekt bi pomogao integrirati dio EES-a s ostalim aspektima hrvatskog društva.