Automatsko segmentiranje i prepoznavanje ispisanog teksta : diplomski rad - Gulan, Filip (F. Gulan, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu prikazan je način rada i implementacija sustav za automatsko segmentiranje i prepoznavanje ispisanog teksta koji je projektiran tako da na svoj ulaz primi sliku teksta, a na svom izlazu vrati prepoznati tekst. Ulazna slika se pretvara u nijanse sive, binarizira, uklanja se šum, ispravlja zakrivljenost te se iz tako dobivene slike segmentira tekst. Segmentirani tekst se zatim dalje segmentira na linije, riječi i znakove. Tako segmentirani znakovi se dovode na ulaz duboke konvolucijske neuronske mreže koja dodjeljuje razred pojedinom znaku. Iz prepoznatih znakova, odnosno riječi i linija gradi se izlazni tekst.