Povjerljivost raspodijeljene kontrolne ravnine u programski upravljanoj mreži : završni rad - Gregorić, Dinko (D. Gregorić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Ideja programski upravljanih mreža (SDN) je razdvajanje funkcija upravljanja prosljeđivanjem, koje se izvode na upravljačkom uređaju, od funkcija prosljeđivanja podataka, koje su zadržane unutar mrežnih uređaja. Skaliranjem uporabe SDN mreža postojat će potreba za većim brojem upravljačkih uređaja, a time i potreba za izvedbom raspodijeljene kontrolne ravnine. Također, postupnim uvođenjem SDN mreža važno je analizirati sigurnosne zahtjeve takvih mreža i njihove strukture. U ovom radu opisani su koncept i arhitektura programski upravljanih mreža te načini moguće izvedbe raspodijeljene kontrolne ravnine s upravljačkim uređajima. Nadalje, opisane su sigurnosne prijetnje i principi koji su važni za programski upravljane mreže te općeniti model sigurne kontrolne ravnine takvih mreža. U praktičnom dijelu rada implementirana je podrška sigurnoj komunikaciji između upravljačkih uređaja korištenjem protokola HTTP i TLS te demonstrirana njezina primjena u razmjeni informacija.