Fluxgate gradiometar : završni rad - Gredičak, Ivan (I. Gredičak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom Završnom radu je objašnjena teorijska podloga i načelo rada Fluxgate magnetometara i gradiometara te su opisane neke od njihovih primjena. Istaknute su prednosti Fluxgate magnetometara te su uspoređena svojstva različitih izvedbi. Provedena je analiza postojeće izvedbe te je utvrđeno kako postoji značajna asimetrija između sondi i napon pomaka. Bitno je istaknuti važnost smanjenja napona pomaka i otklanjanja asimetrije jer je uređaj namijenjen za mjerenje bioloških magnetskih polja gdje je potrebna visoka osjetljivost. Asimetrija je otklonjena izradom novog para sondi Fluxgate gradiometra i prilagodbom ulazne impedancije. Napon pomaka je smanjen spajanjem promjenjivih otpornika na predviđena mjesta i ugađanjem te pravilnim razvođenjem mase. Sve izmjene na uređaju su detaljno opisane i izneseni su razlozi za njihovu provedbu te je prokomentiran učinak svake od izmjena na rad cijelog uređaja. Na kraju rada je iznesen prijedlog nove izvedbe Fluxgate gradiometra koja bi se mogla primijeniti u magnetokardiografiji i magnetomiografiji.