Metode zaštite poluvodičkih modula od kratkog spoja kod učinskih pretvarača : diplomski rad - Grdaković, Marko (M. Grdaković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: DC/AC pretvarači ili izmjenjivači danas se najčešće koriste u besprekidnim sustavima napajanja (UPS), elektromotornim pogonima, indukcijskom grijanju i obnovljivim izvorima energije. Njihova funkcija je transformirati istosmjerni ulazni napon u izmjenični napon željene amplitude i frekvencije. Izmjenjivači najčešće moraju osigurati mnoge sigurnosne zahtjeve kako bi osigurali funkcionalnost opreme. U tome im pomažu zaštitni krugovi. Osnovni kvarovi koji se mogu dogoditi u krugu izmjenjivača su kratki spoj i otvoreni krug. Tada zaštitni krug mora što brže isključiti izmjenjivač kako ne bi došlo do uništenja poluvodičkih elemenata ili trošila. Osnovne metode detekcije kvarnog stanja su metoda detekcije izlaska IGBT-a iz zasićenja, metoda zrcalne struje, metoda mjerenja napona upravljačke elektrode i metoda s povratnom vezom di/dt. Prilikom pojave kvarnog stanja, izmjenjivač treba zaštitu od kratkog spoja, prenapona na upravljačkoj elektrodi te prevelikog blokirnog napona. U slučaju prekostruja se koristi zaštita ograničavanjem napona upravljačke elektrode, meko isklapanje te zaštita dvokoračnim gašenjem. Kako bi se smanjio utjecaj Millerove struje na napon upravljačke elektrode koristi se aktivno pritezanje, zaštita upotrebom PNP tranzistora, zaštita upotrebom dodatnog kondenzatora, zaštita otpornicima i zaštita upotrebom negativnog napona UGE prilikom isklapanja. Kod prenapona se koristi zaštita prigušnim i priteznim članovima.