Optimizacija parametra dimenzionalnosti latentne semantičke analize : diplomski rad - Guberović, Emanuel (E. Guberović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Latentna semantička analiza je metoda redukcije dimenzija u obradi prirodnih jezika koja je efikasna u rješavanju problema sinonimnosti riječi. Rad se bavi optimizacijom broja korištenih dimenzija pri dekompoziciji matrice na singularne vrijednosti unutar algoritma latentne semantičke analize. Fokus je na optimizaciji usporedbe sličnosti tekstova potpomognutim poznatim oznakama. Cilj je razviti funkciju ocjene kvalitete algoritma nad takvim skupom te prikazati kretanje njene vrijednosti za sve vrijednosti parametra dimenzionalnosti nad tri skupa tekstova različitih izvora. Predložene su i implementirane dvije metaheurističke metode optimizacije takvog problema. Ključne riječi: semantička usporedba, latentna semantička analiza, LSA, LSI, optimizacija, simulirano kaljenje, genetski algoritam