Problem maksimalne klike : završni rad - Grbac, Natalija (N. Grbac, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada je opisati problem maksimalne klike, demonstrirati rad nekih algoritama za pronalaženje maksimalne klike te primijeniti te algoritme na primjeru socijalne mreže koja se sastoji od znanstvene zajednice Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Na početku se objašnjavaju osnovni pojmovi iz teorije grafova i stavljaju u kontekst problema maksimalne klike te se navode osnovne formulacije problema. Slijedi pojašnjenje računalne složenosti problema, težine aproksimacije i načina rada nekih heuristika. U srednjem dijelu se proučavaju tri postojeća algoritma za traženje maksimalne klike. Svaki algoritam se pokrenuo nad skupom grafova preuzetih iz baze DIMACS-a te su na temelju rezultata uspoređeni vrijeme rada, potrošnja memorije te veličina pronađene maksimalne klike svakog od algoritama. U zadnjem dijelu se objašnjava zašto je analitičarima socijalnih mreža pojam klike i njezina definicija zanimljiva te se navode primjeri istraživanja na području socijalnih mreža koji su povezani s problemom maksimalne klike. Na kraju se proučava znanstveno-istraživačka povezanost nastavnog osoblja Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Za svaki Zavod Fakulteta je napravljen graf povezanosti članova i pomoću jednog od prije proučenih algoritama pronađena maksimalna klika. Nakon proučavanja svakog Zavoda pojedinačno, analizira se njihova međusobna povezanost te se zatim navode rezultati i zaključak analize.