Eksperimentalno vrednovanje interakcije temeljene na praćenju očiju : diplomski rad - Granić, Ana (A. Granić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Za razliku od tradicionalnih WIMP sučelja koja koriste metafore te interakciju uobičajeno realiziranu putem ulaznih uređaja kao što su tipkovnica i miš, višemodalna sučelja uključuju čovjeku prirodnije ulazne modalitete - auditorni, vizualni i taktilni. Korištenjem vizualnog kanala, sučelje je u mogućnosti pratiti pokrete očiju uz pomoć uređaja za praćenje pogleda. Iako se interakcija temeljena na praćenju očiju (engl. eye tracking) već godinama primjenjuje u različitim područjima istraživanja te kao pomoć ljudima s posebnim potrebama, za širi spektar korisnika je ovakav način interakcije relativno novi. U radu je ostvaren novi način interakcije korištenjem uređaja za praćenje pogleda koji zamjenjuje upotrebu fizičke pokazne naprave. Obrada relevantnih istraživanja i analiza nekih postojećih sustava temeljenih na praćenju očiju omogućila je izvođenje standardnog skupa naredbi koji je usporediv sa standardnim skupom kod WIMP sučelja. Definiran je skup gesti kojeg korisnikove oči realiziraju u cilju uspješnog izvršavanja određene naredbe, ostvarujući tako jednostavniju i prirodniju interakciju s računalom. Temeljem prikupljenih kvalitativnih i kvantitativnih mjera dobivenih eksperimentalnim vrednovanjem, ustanovljeno je da se pretpostavljena značenja pojedinih gesti podudaraju s onim od strane ispitnih korisnika dobivenih za vrijeme testiranja upotrebljivosti.