Domenski ograničen preporučiteljski sustav : diplomski rad - Gračak, Zvonimir (Z. Gračak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog rada implementirani su collaborative-filtering, content-based i knowledge-based preporučiteljski sustavi na domeni kupnje nekretnina. Implementirani su sustav za prikupljanje dinamičnog skupa podataka o nekretninama s javno dostupnih izvora, preporučiteljski sustavi koji korisnički profil uče na temelju interakcije korisnika sa sustavom te web aplikacija za demonstraciju rada cijelog sustava. Korisniku je kroz korištenje sustava omogućeno ocjenjivanje nekretnina i definiranje vlastitih interesa, na temelju čega preporučiteljski sustavi raspoznaju koji sadržaj bi bio relevantan za korisnika. S obzirom da preporučiteljski sustavi korisnički profil mogu naučiti tek na temelju interakcije korisnika sa sustavom, za savladavanje cold start problema implementirano je stvaranje generičkih preporuka za sve korisnike. Dodatno, za evaluaciju kvalitete preporučiteljskih sustava i poboljšanje budućih preporuka za korisnika, implementiran je i modul za ocjenjivanje preporuka pojedinog preporučiteljskog sustava.