Modeli rangiranja po svježini za pretraživanje weba : diplomski rad - Gombar, Paula (P. Gombar, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Porastom raspoloživih količina dostupnih informacija na Webu, povećalo se zanimanje za sustavima koji dohvaćaju informacije, poput sustava za pretraživanje. Korisnost sustava za pretraživanje ovisi o relevantnosti dohvaćenih rezultata. Većina sustava za pretraživanje koriste metode rangiranja rezultata kako bi pružili najbolje rezultate na vrhu. Pri pretraživanju weba, rangiranje po svježini odnosi se na rangiranje dokumenata s obzirom na vrijeme njihovog nastanka. Svježina rezultata vrlo je bitna kod modernog pretraživanja Weba. Nemogućnost prepoznavanja temporalnog aspekta upita može biti pogubna za iskustvo korisnika i predstaviti sustav za pretraživanje ustajalim. Efikasno kombiniranje vremenskih značajki i značajki za relevantnost dokumenata u sklopu sustava za rangiranje je i dalje otvoreno pitanje u znanstvenoj zajednici.