Razvoj aplikacija proširene stvarnosti : diplomski rad - Grizelj, Domagoj (D. Grizelj, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad opisuje način funkcioniranja proširene stvarnosti, te njene implementacije u različitim hardverskim i softverskim oblicima i primjene u industrijama. U fokus se stavljaju VIO sustavi (engl. visual inertial odometry) na kojima se danas baziraju najkorišteniji oblici proširene stvarnosti na mobilnim platformama iOS i Android, te se objašnjava njihovo funkcioniranje i kalibracija. Napravljena je usporedba sa sustavima za 3D rekonstrukciju objekata sa dubinskim senzorima na primjeru Microsoft Kinecta, te je opisan najpopularniji algoritam za rekonstrukciju iz više pogleda na objekt, sa nepoznatim parametrima translacije i rotacije skenera. Opisan je Appleov razvojni okvir za proširenu stvarnost ARKit, te je pomoću njega razvijena demonstrativna aplikacija koja omogućava mjerenje duljine i površine objekata ili prostora umjerene kompleksnosti.