Implementacija GML izvorišta podataka i tablica u distribuiranom sustavu za procesiranje tokova podataka : diplomski rad - Golik, Ivan (I. Golik, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Apache Flink je raspodijeljeni sustav za obradu tokova podataka koji ima veliku otpornost sustava na kvarove te mogućnost obrade podataka u stvarnom vremenu. Karakterizira ga visoka propusnost i niska latencija podataka. Kod same obrada podataka, razlikuju se ograničeni i neograničeni skupovi podataka, te su u skladu sa time moguća dva modela izvršavanja. To su model strujanja tokova podataka i model izvršavanja u serijama koji je poseban slučaj strujanja tokova podataka gdje su skupovi podataka ograničeni, ali se i dalje gledaju kao tok, zbog Flinkove arhitekture strujanja. Skupovi podataka mogu se učitavati u Flinkove strukture podataka iz vanjskih izvora ili kolekcija podataka. Implementirati će se proširenja izvorišta podataka i izvorišta tablica GML formatom zapisa geoprostornih objekata za model izvršavanja u serijama. Za model izvršavanja u serijama, Flink ima dva API-a za koja će biti korištena prilikom izrade rješenja: DataSet i Table API. Izgrađeno rješenje biti će generičko sa više mogućnosti i načina pozivanja, te otvoreno za daljnja proširenja.