Proračun zagrijavanja dalekovodnog užeta tijekom promjene strujnog opterećenja : završni rad - Gužvinec, Tin (T. Gužvinec, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U uvodu je dan osvrt na stanje današnje prijenosne mreže u smislu reluktantnosti društva da gradi nove dalekovodne trase uz istovremeni izostanak namjere da potrošnju električne energije smanji. Opisani su načini da se tome problemu doskoči, te je objašnjena logika iza DLM-a (Dynamic Line Monitoring). Odabrana je metoda indirektnog mjerenja temperature vodiča preko provjesa kao potencijalno moguća. Uz pomoć IEEE 738 standarda opisana je termodinamička ravnoteža koja vlada prilikom toka električne energije kroz dalekovodno uže. Napravljen je program koji na temelju stanja užeta i okolice užeta proračunava struju ili temperaturu u stacionarnom stanju ili tranzijent temperature prilikom nagle promjene opterećenja voda. U CIGRE-ovoj brošuri broj 324 dana je poveznica između proračuna temperature i provjesa. Na temelju nje napravljeno je nekoliko verzija programa. Koja će se verzija koristit ovisi o tome je li raspon ravan ili kosi, te modelira li se dalekovodno uže parabolom ili lančanicom. Na kraju su se pomoću programa koji je nastao kombinacijom iznad opisanih programa proračunale i grafički prikazale ovisnosti provjesa dalekovodnog užeta pri raznim strujnim opterećenjima.